Over HypnoBirthing®

Wat is HypnoBirthing®

HypnoBirthing® is een zwangerschaps­­cursus voor aanstaande moeders en hun geboortepartner. Het is gebaseerd op de filosofie dat alle baby’s op een veilige, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden. Je leert om in een diepe ontspanning te komen, hiermee help je je lichaam in het geboorteproces en maak je gebruik van het natuurlijke pijnstillende vermogen zoals dat door de natuur bedacht is. Daarnaast krijg je ook veel kennis over het geboorteproces.

De nadruk in de cursus ligt op zwangerschap en geboorte, maar ook op het prenatale ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby. Het is een eenvoudig en duidelijk programma dat zorgvuldig is doordacht en heeft door de jaren heen moeders geholpen zich de eenvoud en het natuurlijke proces van de geboorte te herinneren. Door de geleide meditaties, het kijken van positieve geboortefilms en het leren van ontspannings- en ademhalingstechnieken, krijg je vertrouwen in je barende lichaam.

Deze filosofie is mede gebaseerd op het boek ‘Moeder worden zonder vrees’ (“Childbirth without fear”) van Dr. Grantly Dick Read (link). HypnoBirthing® leert je dat, als angst en spanning en medische complicaties geen deel uitmaken van het geboorteproces, ondraaglijke pijn geen onderdeel hoeft te zijn van de geboorte.

Marie F. Mongan
“We believe that every woman has within her the power to call upon her natural instincts to bring about the best possible birthing for her baby and herself”

Voordelen van HypnoBirthing®

Word bewust van
wat je wilt

Voel je vrij
van angst

Leer hoe jezelf
te ontspannen

Duidelijke rol
(geboorte)partner

Zorg voor een positieve
geboorte-ervaring

Krijg vertrouwen in
het geboorteproces

Maak connectie
met je kindje

Leer effectieve
ademhalingstechnieken

Wat behandelen we in de cursus?

Uitleg over het geboorteproces

De ontwikkeling van je ongeboren kindje

HypnoBirthing® technieken ( oa. visualisatie en affirmatie)

Ontspannings- en ademhalingstechnieken.

Verschillende baringshoudingen

Het maken van een geboorteplan

Oefeningen om oude angsten of overtuigingen los te laten

Hoe behoud je eigen autonomie tijdens de bevalling

Veel voorkomende interventies.

Rol van de geboortepartner tijdens de bevalling

Het belang van pre- en postnatale hechting